20%-os extra kedvezmény minden Matrix és Marc John napszemüvegre! Kód: MJM20

A szem fényvédelme. Hogyan védjük meg szemünket?

Szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk és mindig kiemelt védelmet és gondoskodást kell fordítanunk rá. A szemünket sok fajta sérülés fenyegeti, de talán a két leggyakrabben előforduló a fizikai sérülés és a káros sugárzás okozta sérülések. Minőségi napszemüveg viselése mind a két kockázatot a minimálisra csökkenti.

A káros ultraibolya (UV) sugárzás folyamatosan jelen van. A közhiedelemmel ellentétben szemünket nem csak napsütéses időben kell védeni, hiszen az UV sugárzás könnyedén áthatol a felhőkön. Szemünk védelme egy folyamatos feladat kell,  hogy legyen időjárástól és évszaktól függetlenül.

Szaruhártyánk, szemlencsénk és a retina elnyeli a 290 nanométertől nagyobb UV sugárzást, és ezáltal károsodhat. A károsodás nagysága és előfordulásának gyakorisága több tényezőtől is függ, de a legnagyobb mértékben az UV sugárzás erősségétől és hosszától. A károsodás lehet enyhébb, illetve vezethet akár a látás teljes elvesztéséhez is.

A hóvakság (fotokeratitis) a szaruhártya felső rétegének átmeneti hámsérülése. Akkor keletkezik, amikor a nap fénye visszatükröződik a vízről, homokról, jégről vagy hóról. A fellépő tünetek között jelentkezhet a szem könnyesedése, szúró érzés a szemben és túlzott fényérzékenység.

A szaruhártyára nézve a legnagyobb veszélyt a káros UVB sugárzás jelenti. Ez okozza a bőrrákot is. Az UVB sugárzás mélyen a bőrszövetek belsejébe jut, kiszárítja a bőrt, ezáltal veszít a rugalmasságából és öregedik a bőr. Ez a folyamat megy végbe a szemben is. Ha sokáig vagyunk védelem nélkül erős fényben, a károsodás maradandó is lehet.

Ha szeretnénk megóvni a szemünket a káros sugaraktól, viseljünk UV szűrős napszemüveget !

A napszemüveg lencséje általában két féle anyagból készül: üveg és műanyag. Az üveg jobb látáskörülményeket biztosít, viszont nehezebb, mint a műanyag és könnyebben is törik. A polarizált lencséjű szemüvegek csökkentik a tükröződő fényeket (üvegről, vízről), amelyek bizonyos körülmények között életmentőek is lehetnek.

A közhiedelemmel ellentétben a napszemüveg lencséjének színe nincs kihatással az UV védelem mértékére. A teljesen átlátszó szemüveg lencse is lehet UV szűrős. A napszemüveg lencséjének kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy 100% UV védelmet biztosítson. Mindig a körülményeknek megfelelő lencseszínt válasszunk. Kerüljük azokat, amelyek a valós színvilágot túlzottan megváltoztatják (pl: vezetés közben elváltoztatják a jelzőlámpák színét). A legkedveltebb napszemüveg lencseszínek a barna, fekete, szürke és a sárga.

Az UV sugárzás már születésünk pillanatától éri bőrünket, ezért érdemes minél előbb gondoskodni bőrünk és szemünk megfelelő védelméről. Ajánljuk a szülőknek hogy gyermekeiket ne csak napolajjal védjék a káros UV sugárzástól, hanem válasszanak megfelelő napszemüveget is gyermekeik számára.